TRAVEL WITH TIMO
Hotel
Cruise
Magazine.
NÄIN VALITSET RISTEILYN
Välimeren -tai karibianristeilyn valinta voi vaikuttaa etenkin ensikertalaiselle haastavalta. Laivayhtiöitä, laivoja ja reittejä on paljon.
Kyse on kuitenkin vain valitsemisesta, johon saa apua.
Timo Kiviluoma 3.10.2022
10 vinkkiä Välimeren risteilyn valintaan
Maailman merillä seilaa kymmeniä risteilyaluksia, ja kaikkien nettisivut lupaavat parhaan kokemuksen ja suurimmat alennukset. Paras Välimeren risteily on sellainen, joka täyttää suurimman osan toiveistasi. Sopivimman risteilyn ja risteilyn palvelutason valitseminen vaatii omien toiveiden, budjetin ja reunaehtojen selvittämistä. Tässä artikkelissa listaan mielestäni kymmenen tärkeintä mietittävää seikkaa ja jaan Välimeren ristelykokemuksia.
1. MILLOIN OLET MATKUSTAMASSA?
Ehkä kaikkein merkittävin risteilyn valintaan vaikuttava asia on sen ajankohta. Kesäkaudella Suomesta katsottuna tarjontaa on lyhyehkön lentomatkan päässä aika paljon. Välimeri, Itämeri ja Pohjanmeri ovat täynnä risteilyaluksia. Keväällä ja syksyllä Välimerellä on vielä hyvin tarjontaa. itse olen mpyrkinyt risteileemään Välimerellä myöhemmin syksyllä, eteenkin syyskuussa ja lokakuussa. Talven tullen risteilyalukset siirtyvät suurimmaksi osaksi pois Euroopasta pääsääntöisesti Karibialle sikäläisen hirmumyrskykauden helltettyä. Risteilyjä on tarjolla myös Tyynenmeren alueella, Aasiassa ja Lähi-Idässä; niissäkin paikalliset vuodenajat vaikuttavat risteilykokemukseen.
Lomakausilla on myös iso vaikutus. Eurooppalaisten parhaan lomakauden aikana elokuussa laivat ovat Välimerellä aivan täynnä ja hinnat korkealla. Karibialla vaikuttaa etenkin amerikkalaisten loma-ajat.
2. KUINKA SUURI BUDJETTISI ON?
Risteilyä valittaessa on olemassa minimibudjetti, muttei maksimibudjettia. Minimibudjetilla kustannat sisähytin, perus all inclusive -tarjonnan, lennot, verot ja palvelumaksut sekä tarvittavat kuljetukset. Laatutaso laivoilla on kuitenkin erinomainen myös minimibudjetilla matkustaville, perus all inclusiveen kuuluva ravintolatarjonta riittää aivan hyvin viikon risteilyyn.
Minimibudjetin jälkeen alkaakin sitten haaveilu. Olisipa mukavaa matkustaa parvekehytissä. Juomapaketti tekisi risteilystä niin helpon. Spa-hoidot olisivat varmasti ihania. Ja niin edelleen. Risteilyaluksilla on nykyään lähes mikä tahansa mahdollista, mutta lisäveloitus voi olla jopa yhtä suuri, kuin risteilyn perushinta.
Itse suosin sesonkien ulkopuolista aikaa risteilemiseen. Esimerkiksi Välimerellä syys-lokakuu on säiden puolesta vielä suomalaisittain kesäistä, mutta hinnat ovat jo alemmat ja ennenkaikkea erilaisten osatarjousten määrä on suuri.
3. SEURAATKO RISTEILYTARJOUKSIA?
Joku laivayhtiö tarjoaa lähes koko ajan jotain tarjousta, erityisesti kuumimpien sesonkien ulkopuolella. Tarjoustyypit vaihtelevat hieman laivayhtiöittäin, alennuksia voi saada vaikkapa lentohinnoista tai juomapaketeista tai tarjolla on hyttiupgrade. Näiden tarjousten vaikutus voi olla hyvin merkittävä.
Kannattaa tilata suomalaisten ristelyihin erikoistuneiden matkatoimistojen uutiskirjeitä. Esimerkiksi voit arvioida mahdollisia kokemuksia Elämys Cruises tai Risteilykeskus uutiskirjeiden avulla. Aloittaa voi myös vaikka googlettamalla 'Välimeren risteily' tai 'Välimeren risteily kokemuksia'.
4. KENEN KANSSA OLET MATKUSTAMASSA?
Risteilylle lähdetään yleensä pariskunnittain, perheittäin tai ystävien kanssa. Eri laivayhtiöt ovat hiukan eri tavalla profiloituneet, esimerkiksi Royal Caribbeanin uusilla laivoilla on valtavan paljon tekemistä lapsille, teineille ja aktiviteetteja etsiville, Norwegian Cruise Line taas on profiloitunut merten parhaalla ravintola- ja baarimeiningillä. Celebrity Cruises on kaikkineen erittäin korkeatasoinen jne.
Yksin risteilylle lähteminen on yleensä melko kallista puuhaa, laivayhtiöt velottavat yksin matkustavalta lähes saman kuin kaksin matkustavalta. Keskikokoiseen hyttiin mahtuu yleensä yksi lisämatkustaja sohvasta tehtävään lisävuoteeseen, mutta ainakaan kovin pitkille teinipojille on sellaista nukkumapaikkaa suosittelisi. Lisäksi kahdelle hengelle sopivan tilava hytti muuttuu tällä tavoin ahtaaksi.
5. KUINKA PITKÄÄN LENTOON OLET VALMIS?
Risteilyjen lähtösatamaan on käytännössä aina lennettävä. Itämeren risteilyiden lentoajat ovat kaikkein lyhimmät, Aasiassa ja Karibialla risteilevä saa varautua hyvin pitkään lentoaikaan. Barcelonan risteilysatama on Välimeren risteilyjen lähtösatamista ehkä se helpoin, Helsingistä on sunnuntaisin suorat lennot, joiden aikataulu sopii risteilyjen aikatauluihin. Lisäksi Barcelonan lentoasema on melko lähellä Barcelonan satamaa, joten lentokentältä ja lentokentälle pääsee nopeasti.
6. PÄÄSETKÖ LÄHTÖSATAMAAN SUORALLA LENNOLLA?
Nykyisten lentokenttäkaaosten aikana lennon vaihtaminen on aina matkatavaroiden kannalta hyvin riskialtista. Jos risteilysatamaan päästäksesi tarvitset vaihtolennon, suosittelen saapumaan vähintään päivää ennen risteiyn lähtöaikaa ja yöpymään hotellissa ainakin yhden yön. En voi kuvitella mitään tehokkaampaa tapaa pilata risteily kuin päätyä risteilemään ainoastaan käsimatkatavaroiden kanssa. Lisäksi pitkän lennon jälkeen aikaeroon kannattaa sopeutua ja levätä hotellissa, jotta voi nauttia risteilystä täysin rinnoin heti laivaan noustuaan. Laivaan kun pääsee jo puoliltapäivin ja kaikki palvelut ovat heti käytössä.
7. KUINKA PITKÄÄ RISTEILYÄ ETSIT?
Risteilyjä on olemassa muutaman päivän miniristeiyistä pitkiin valtamerten ylitysristeilyihin tai kiertomatkoihin. Tyypillisin risteily kestää viikon ja laiva palaa samaan satamaan josta se lähtikin. Mitä pitempään laivalla ollaan, sen enemmän yleensä menee rahaa.
8. HAETKO AIKAA RISTEILYALUKSELLA VAI KESKITYTKÖ KOHTEISIIN?
Risteily on helppo mutta pintapuolinen tapa tutustua eri kohteisiin. Risteillessä pääsee kohteisiin, joihin ei muuten ehkä tulisi mentyä tai joihin pääseminen vaatii isompaa ponnistelua. Viimeisellä Välimeren risteilyllä kävimme mm. Korsikalla, joka on hiukan lentokatveessa Suomesta käsin.
Toisaalta taas joku suurkaupunki, kuten Napoli, on aivan liian suuri ja uuvuttaava lyhyen maissaoloajan aikana täydellisesti haltuunotettaavaksi. Risteily-yhtiöt järjestävät joka satamassa paljon hyvinjärjestettyjä, mutta hiukan kalliihkoja retkiä, joiden avulla voi maissaoloaikana tutustua paremmin johonkin kohteeseen. Esimerkiksi Napolissa olemme käyneet Pompeiin retkellä,
Jos taas kohteet ovat kiva lisä, mutta eivät risteilyn syy, silloin kannattaa keskittyä risteilyä valitessaan laivan tarjoomaan. Laivasta ei ole mikään pakko lähteä maihin kaikissa satamissa, pikemminkin päinvastoin, on hyvä pitää vähintää yksi kokonainen laivapäivä, kun suurin osa matkustajista on retkillä tai omatoimisesti maissa ja laivalla on hiljaisen rauhallista. Porealtaissakin on rauhallista.
9. KUINKA PALJON KÄYTÄT PÄIVÄSSÄ JUOMIIN?
Juomapaketti voi kuulostaa ensikuulemalta triviaalilta asialta, mutta oikeasti se määrittää risteilyn loppusummaa varsin paljon. Perus all inclusive -pakettiin kuuluu yleensä ruokailun ja välipalojen yhteydessä vesi, maito, pari lajia hanamehua, pussitee ja suodatinkahvi. Kaikki muu juoma onkin maksullista. Laivoilla etenkin alkoholin hinnat ovat hyvin suomalaisen tasoisia. Risteily-yhtiöt ovat paketoineet maksullisen juomisen eri tasoisiksi juomapaketeiksi. Tyypillisin juomapaketti maksaa noin 70 - 100 euroa per päivä ja se kattaa suurimman osan juomista 12 - 15 euroon per annos asti. Tämä paketti on useimmille täysin riittävä, eikä kattavimmille premium-juomapaketeille ole tarvetta. Limuille on saatavilla oma päiväpaketttinsa.
Juomapaketeissa on kuitenkin koira haudattuna. Kaikkien samassa hytissä olevien aikuisten on otettava sama paketti, joko koko risteilyn ajaksi tai ennalta määritellyksi ajaksi. Juomapaketin päivähinta x päivien lukumäärä x henkilömäärä muodostaa laskutoimituksena kokonaishinnan, joka voi olla lähes yhtä suuri kuin risteilyn perushinta. Juomapaketteihin on kuitenkin saatavissa erittäin hyviä tarjouksia, etenkin korkeasesongin ulkopuolella.
Kustannusten laskeminen siis kannattaa. Edellisellä Välimeren risteilyllä emme ottaneet juomapakettia vaan maksoimme oluet ja viinit erikseen. Viimeisellä risteilyllä meillä oli juomapaketti erittäin suurella hinnanalennuksella. Useimpina päivinä nauttimieni juoma-annosten kokonaishinta ei ollut lähelläkään juomapaketin alkuperäistä hintaa. Ja jos päädyt juomapaketin hankkimiseen, hanki se ennen matkalle lähtöä, laivalla se on kalliimpi hankkia.
10. YMMÄRRÄTKÖ SUJUVASTI ENGLANTIA?
Risteily-yhtiöt ovat pääsääntöisesti amerikkalaisia ja palvelukonseptit on viritetty palvelemaan keskiverto amerikkalaista- tai brittiristeilyturistia. Syyskuun risteilyllä, jolloin laivassa oli noin 3400 matkustajaa, olimme ainoat suomalaiset. Eli englanninkieltä on osattava edes auttavasti. Erityisesti laivaan tuloon ja poistumiseen liittyy paljon ohjeita, jotka toimitetaan kirjallisena englanninkielellä tai englanninkielisinä kuulutuksina. Laivoilla jaetaan joka ilta hytteihin erinomainen englanninkielinen päiväohjelma seuraavalle päivälle. Ohjelmassa on mm. tietoa satamasta, satamakäytännöistä, aukioloajoista ja tarkka päiväohjelma.
Varausvaiheessa suosittelen niin ensikertailaisia kuin omaa englanninkielentaitoaan epäileviä asioimaan suomalaisen risteilymatkatoimiston kanssa. Asiat menevät varmasti oikein ja voi suomen kielellä kysyä tarkennuksia tai täsmennyksiä sekä säätää yhdessä ammattitaitoisen asiakaspalvelijan kanssa vaikkapa lentoja.
Lisää risteilyvinkkejä ja arvioita eri risteilyaluksista löydät täältä